Čo treba vedieť o povinnej školskej dochádzke?

14.11.2013 Prievidza

V súčasnosti sa vo viacerých médiách množia prípady o neplnení povinnej školskej dochádzky detí, za ktoré môžu byť rodičia pokutovaný.

Povinnú školskú dochádzku a jej plnenie upravuje Zákon 245/2008 o výchove a vzdelávaní, na základe ktorého nikoho nemožno oslobodiť od plnenia povinnej školskej dochádzky. Povinná školská dochádzka je desaťročná a trvá najviac do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 16. rok veku.

Plnenie dochádzky

Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole Zápis sa koná od 15.januára do 15. februára, ktorý predchádza začiatku školského roka, v ktorom má dieťa začať plniť povinnú školskú dochádzku. Žiak si plní povinnú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak rodič alebo zákonný zástupca pre svoje dieťa nevyberie inú základnú školu.
Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa o jeden školský rok alebo o zaradení dieťaťa do nultého ročníka základnej školy, a to vždy na žiadosť zákonného zástupcu.
Súčasťou žiadosti zákonného zástupcu je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Výnimky


Školský zákon povoľuje aj alternatívne formy plnenia povinnej školskej dochádzky. Medzi takéto formy patrí napríklad individuálne vzdelávanie, ktoré sa uskutočňuje bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v škole. Zároveň je možné vzdelávanie žiakov v školách mimo územia Slovenskej republiky a podľa individuálneho učebného plánu.
V prípade záujmu o štúdium v zahraničí, je potrebné povolenie riaditeľa školy, do ktorej je žiak prijatý, na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka. Následnou povinnosťou žiaka je vykonať skúšky z vyučovacích predmetov, ktoré určí riaditeľ školy, v kmeňovej škole spravidla za každý školský rok. Po úspešnom vykonaní skúšok žiakovi škola vydá vysvedčenie.

Povinnosti a priestupky


Zákonný zástupca dieťaťa alebo zástupca zariadenia je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky a dbať o to, aby dieťa dochádzalo do školy pravidelne a včas, ak mu nezabezpečí inú formu vzdelávania. Dôvody neprítomnosti dieťaťa na
výchove a vzdelávaní musí doložiť dokladmi v súlade so školským poriadkom. V tejto súvislosti vznikajú problémy obzvlášť vtedy, ak rodičia žijú so svojimi deťmi v zahraničí a neinformujú os vojom pobyte príslušné úrady. V takomto prípade sa môže stať, že oficiálne deti nie sú zapísané v povinnej školskej dochádzke. V prípade ak rodič zanedbáva starostlivosť o povinnú školskú dochádzku dieťaťa, najmä ak dieťa neprihlási na povinnú školskú dochádzku alebo dieťa neospravedlnene vynechá viac ako 60 vyučovacích hodín v príslušnom školskom roku je možné uložiť zákonnému zástupcovi dieťaťa pokutu do 331,50 EUR.
 
Mgr. Michal Ďureje
hovorca mesta
 

Vyberte región